Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Водещи футболни новини / май 5, 2024

Душан Керкез – Човекът тенор в Ботев Пловдив

В магична вечер на 1 май 2024 година Ботев Пловдив победи с 2:0 ЦСКА-София в полуфинал реванш за купата и вече мечтае за трофея. А за да бъде кефът на бултрасите незабравим, основната заслуга е на треньора на жълто-черните Душан Керкез, който в същия ден празнуваше 48-ия си рожден ден.

Всъщност всичко на препълнените трибуни се разви по партитурата на Душан Керкез. Нотите от началото до края за Ботев бяха верни, като това бе признато дори от наставника на опонента Стамен Белчев. „Загубихме, защото сами паднахме в капана, който ни беше подготвил Ботев Пловдив. Очаквахме точно това – преса в средата на терена и бърза атака“, заяви специалистът.

Армейците явно очакваха, но не знаеха как да се противопоставят. И още в 4-тата минута бяха изоставащи в резултата. Тогава топката бе отнета в центъра, Мохамед Брахими бързо превзе пространство и пусна към Мартин Секулич, който с пета продължи към показалия клиничен завършек Ивелин Попов – няколко секунди и топката бе в мрежата на Бусато. Така зареденият капан щракна.

Всъщност Ботев се възползва от добре избрания стартов състав. И пускането на трима бързаци в атака. На върха бе Секулич, който гонеше до дупка съперниците, а на фланговете Мохамед Брахими и Уме Емануел, които имат достатъчно скорост и острота, за да могат да влизат и в ролята на централни нападатели. Това бе първата част от уравнението. Втората, и не по-малко важна – ограничаване на действията на Марселино Кареасо в средата на терена, което означаваше пренасочване на топката от червените към бавния и тромав Юга, от когото тя по-лесно може да се отнеме или той да бъде притиснат да я върне назад. Третата, но не по маловажност, бе как да бъдат използвани Ивелин Попов и Дилан Мертенс. Първият е водачът на този отбор, а вторият – човекът във форма. Те също получиха първостепенни роли, макар че вторият трябваше да я изиграе след антракта. Справиха се чудесно.

Може би не всичко щеше да е толкова перфектно, ако на сцената не бе блеснал и Хидайет Ханкич, който с изявите си буквално отказа съперника. В началото на пролетния дял той дори бе оставен извън отбора поради „нареждане отгоре“. Но националът на Босна и Херцеговина доказа, че треньорът правилно го е върнал. „С този треньор всичко е невероятно. Никога не съм се чувствал толкова добре. Най-доброто, което ми се е случило през последните три години, е Душан и екипът му“, заяви емоционално стражът след двубоя.

Това бяха нещата, които решиха изхода от полуфиналите за купата между Ботев и ЦСКА-София. Защото по същия начин жълто-черните удариха съперника и в София. Знаеха кои са невралгичните зони на съперника и как да ги експлоатират. Уповаваха се на това, че въпреки че отстъпват физически на опонента, го превъзхождат в агресия и бързина. Както и че със скоростта си в предни позиции могат да го поставят на колене. Ботев надуши кръв от неповратливата защита на съперника, захапа и си взе това, което му е нужно. От тези два мача бележки от тактиката на Керкез явно си е водил Стамен Белчев. Но е хубаво те да са били изгледани и от треньора на Левски Николай Костов. Който през тази пролет два пъти се спъна в един и същи червен камък.

Всъщност с плана си за мача и изпълнението му Керкез показа на шефовете, че заслужава нов договор. При това без значение как ще завърши финалът. Защото играчите не просто го уважават, а феновете скандират името му. На ход е ръководството!

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.