Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Футбол / април 8, 2023

90 млн. лв. по-късно: „Локомотив“ и „Ботев“ се връщат на стадионите си

Пет хиляди лева на месец. Толкова струва наемът на нов стадион в България. Можем да твърдим това убедено, защото единственият нов стадион в страната от над 40 години насам – този на „Ботев“ (Пловдив), беше отдаден под наем на сесията на общинския съвет в Пловдив на 6 април срещу тази сума.

Единодушно представители от всички политически партии дадоха зелена светлина на двата пловдивски клуба – „Ботев“ и „Локомотив“, официално да се върнат на стадионите си за състезания и тренировки срещу месечен наем. С това дългогодишната сага около построяването на двата стадиона – единият почти в центъра на града, а другият – в парк „Лаута“, която стана и причина да бъде поискана оставката на кмета Здравко Димитров, най-накрая върви към финал.

Тя ще струва на общината и държавата около 90 милиона лева, което прави още по-озадачаващо защо са определени толкова ниски наемни цени. Нито един от двата клуба не е инвестирал до момента в реконструкцията на съоръженията – а простата сметка показва, че с този наем общината ще си възвърне инвестицията след малко повече от 7 века. Нито „Ботев“, нито „Локомотив“ отговориха на запитванията на „Капитал“ за разговор по въпроса за детайлите по бъдещото управление на стадионите и финансовите разчети за тях. Според Търговския регистър официален собственик на „Ботев“ към момента е Антон Борисович Зингаревич, който е руски гражданин с официално пребиваване в Израел, а на „Локомотив“ – бизнесменът Христо Крушарски.

Гласуванията минаха в отсъствието на фенове или клубни представители, без обсъждане на финансовото въздействие от тях, както и без съществени промени в предложеното от общинската администрация. Решенията бяха допълнени само с изискването да се изпълнят веднага и да се осигури ложа за кмета и за председателя на общинския съвет, но не и за областния управител, защото въпреки че е представител на държавата, според общинския съветник от „Кауза България“ той „не е направил нищо“.

Стадионите се предоставят по Закона за спорта – в готовите им игрищни части, като след цялостното им завършване ще бъде проведена нова процедура – отново по Закона за спорта или по Закона за концесиите, твърди кметът Димитров.

3 лева на седалка на година

Съгласно решението на Общинския съвет „Ботев“ ще плащат 5,5 хил. лв. на месец (или 60 хил. лв. годишно), за да използват стадиона. Това е минималната наемна цена за преотдаване на общинската собственост (базата е 0,05 лв./кв.м външна площ и 0,15 лв./кв.м на помещения). Сумата в този ѝ размер е съвсем леко по-висока от средната наемна цена на 350 кв.м офис пространство в Пловдив. Малко по-малко ще плащат „Локомотив“ за своя стадион – 4,8 хил. лв. месечно (или 57.6 хил. лв. годишно), което също се равнява на заложения минимум.

Тъй като в България няма прецеденти, можем да сравним с такива в Европа. Стадионът на „Уест Хем Юнайтед“, изграден за олимпийските игри през 2012 г. и с 60 хил. места, е с годишен наем 2.5 млн. паунда – около 41 паунда на седалка, което също се определя за сравнително ниско в тези среди. Тъй като той е с три пъти по-голям капацитет от стадион „Христо Ботев“, релевантен наем тук би следвало да е около около 770 хил. паунда годишно. Друг по-близък пример има с италианските „Интер“ и „Милан“, които делят стадиона „Сан Сиро“ в Милано и заплащат общо по 8.5 млн. евро на година, което е 111 евро на седалка. За сравнение – при „Ботев“ това съотношение ще е 3 лева на седалка.

Естествено, разликата в парите, които големите европейски клубове прибират всяка година, с тези в България са огромни, но при липсата на коментар от клубовете или от общината за мотивацията зад тези цифри е сложно да се прецени защо това е избрано като добра практика.

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.