Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Водещи футболни новини / януари 22, 2023

Фрапантно завишаване на цени и надписване на сметки за „Колежа“, на „Лаута“ същите неща са в пъти по-евтини

Фрапантно завишаване на цени на строителни материали, както и смущаващо надписване на количествено-стойностни сметки при строителството на стадион „Христо Ботев“ констатираха днес привърженици на Ботев (Пд). Това бе обявено на официална пресконференция, която се проведе днес в хотел „Империал“ в Пловдив“. Събитието бе организирано от Сдружение „ПФК Ботев“, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и обединени фракции „Бултрас“.

Пред медиите застанаха Борис Гиздаков – председател на Сдружение „ПФК Ботев“, Михаил Манолов – председател на Клуб на привържениците на Ботев Пловдив, както и Живко Стамболиев – председател на обединени фракции „Бултрас“.

Най-шокиращият факт от изнесените данни бе този, че цените на материалите за стадион „Локомотив“ са в пъти по-ниски от цените на същите материали за стадион „Христо Ботев“ (справката феновете направиха спрямо официалните документи в община Пловдив).

В началото на брифинга беше пуснато на видео няколко изказвания на кмета на Пловдив Здравко Димитров от различни официални пресконференции. Те са от февруари 2022 година и в тях градоначалникът твърди, че 12 млн. лева ще бъдат достатъчни за цялостното завършване на стадиона. Освен това привържениците разкриха, че кметът е излъгал за датата на инспекцията, която е направил на „Колежа“. „Той каза, че това е станало през седмицата, а тя беше по наша инициатива и се състоя миналата неделя“, заяви Живко Стамболиев.

Ето част от акцентите, които бяха съобщени на пресконференцията:

Наслушахме се на купища лъжи. Общината упорито крие от нас КСС-ата за построяването на стадиона. Според нас 37 млн. лв. са напълно достатъчни за цялостното покриване с козирка.

В началото на 2022 година строителят гръмко обявяваше как 25 млн. ще са достатъчни за мачове от Първа лига, но няма да достнигнат за козирка.

Категорично настояваме и ще се борим да се изпълни решението на Общински съвет отпуснатите 12 млн. лева да бъдат използвани само за козирката на стадиона.

Втората ни основна цел е качественото изпълнение на строителните дейности. Вижда се, че липса какъвто и да е контрол. Едва ли има нормален човек, който да приеме извършените строително-монтажни работи в сегашния им вид.

Всяка една извършена дейност се актува от строитела. Днес, на еди коя си дата е изпълнено това и това. При това актуване обаче констатирахме доста смущаващи факти.

А за качеството на строителството може да се убедите сами от кадрите, които сме ви предоставили. Мазилката вече започва да се разпада. Виждат се вече петна от влага.

Третата ни цел: Повече прозрачност от страна на община Пловдив относно документацията. Правят ни на глупаци.

Поискахме подробните КСС, въз основа на които се съставя акт и се извършва плащане. Два пъти получихме един и същи отговор: Имате пълен достъп да ги прегледате на място. Ако не ви харесва – отивайте в Административен съд.

Искаме да разберем защо, след като Общинският съвет гласува целево 12 млн. за целия покрив, цените на стоманата впоследствие намаляха, а след това изненадващо се оказа, че сега парите не стигат.

Четвъртата и последна цел е Община Пловдив да осигури средства за цялостното довършване на „Колежа“. Настояваме от Общината в най-скоро време да информират цялата общественост как възнамерява да осигури тези средства.

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.