Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Водещи футболни новини / февруари 22, 2024

ФИФА изиска от БФС всички трансфери на Ботев (Пд)

БФС е предал на ФИФА всички документи по трансферите на Ботев Пд от лятото насам. Искането е дошло заради разследването на световната централа срещу собственика на Ботев – Антон Зингаревич. ФИФА разследва трансферите на млади нигерийци в Краснодар – Окоронкво, Ндуко и Олусегун, които минаха единствено документално през „канарчетата“.

През последните години ФИФА затегна сериозно контрола при трансфери на футболисти под 18 години. Причината бе, че големите европейски клубове „крадяха“ 15-16-годишни таланти от Африка и Южна Америка. В момента има само четири изключения, при които се допускат трансфери на играчи под 18 години в други страни. Първата е, когато родителите на футболиста са се преместили да живеят в друга страна по нефутболни причини. Втората е – играчът и клубът да са в две различни страни, но разстоянието между дома му и базата на клуба да не е на повече от 100 км. Другата е футболистът под 18 години да е живял поне през последните 5 години в съответната страна.

Четвъртата, която касае трансферите на Ботев, е, когато футболистът е над 16 години и новият клуб му осигури образование извън футбола и се грижи по най-добрия начин, а доказателства за това се дават ежегодно на футболната асоциация. Правилата не важат за трансфери между клубове от страните от Европейския съюз.

Преди Нова година медиите в Русия гръмнаха, че ФИФА може много сурово да накаже собственика на Ботев Пловдив заради неправомерни трансфери с непълнолетни африкански футболисти. От нашата футболна централа са били поискани договори, платежни и всякакви други документи, свързани с трансфери в и от Ботев на млади африкански футболисти./ „Мач Телеграф“

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.