Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Водещи футболни новини / декември 30, 2023

МАРИЦА ИЗПРАЩА ПРОТИВОРЕЧИВА 2023-та


„Марица“ изпраща противоречива 2023-та година. Тимът проведе много ползотворна зимна подготовка и през пролетта демонстрира стойностен футбол, показа добри резултати с положителна тенденция. В края на сезон 2022/2023 „жълто-сините“ дори имаха шанс да заемат мястото даващо право на бараж за влизане в Първа лига. Маричани не успяха да се преборят за него, но за втори пореден сезон завършиха в горната част на таблицата и определено записаха добър сезон.

Недостатъчното финансиране на клуба бе основна тема за всички, които обичат „Марица“ през лятото на 2023-та, а и след него. Възнагражденията бяха редуцирани, разходите също. Отборът бе напуснат от основни състезатели, като някои от тях си тръгнаха дни преди старта на сезона. Все пак опитните в тима, както и повечето от тези, на които „Марица“ даде път в професионалния футбол, засвидетелстваха своята лоялност и останаха. Новопривлечените играчи бяха по-малко от напусналите, като това доведе до къса резервна скамейка и липса на вътрешна конкуренция в състава. Въпреки всичко „Марица“ проведе добра лятна подготовка.

През есенния полусезон тимът показа добри игри, но спадът в резултатите бе видим, особено при гостуванията. За него, освен проблемите в състава, осезателно спомогнаха и външни фактори, като „жълто-сините“ загубиха поне 10 точки заради явни съдийски грешки. В Турнира за Купата на България тимът се представи според очакванията, като при малко повече късмет срещу ЦСКА-1948 можеше да се класира и на 1/8 финал. В края на полусезона треньорът Николай Димитров подаде оставка, а на чело на маричани застанаха пом.треньорът Кирил Андонов и Апостол Попов, който се завърна в щаба на пловдивчани. Познавайки в най-малки детайли обстановката в клуба Димитров зае овакантената още година по-рано позиция на спортно-технически директор. През декември „Марица“ финишира в долната част на класирането, непосредствено над „червената“ зона.

ДЮШ на „Марица“ продължи възходящото си представяне и в края на сезон 2022/2023 почти всички отбори от школата заеха челни места в своите възрастови групи. Юношите старша възраст се окичиха с бронза в републиканското първенство, което не се бе случвало повече от десетилетие. През настоящия сезон част от отборите се състезават в групи с тимове, чиито играчи са с година по-големи, което води до немалко трудности, но и до израстване на младите състезатели. През есента на 2023-та шестима юноши на клуба дебютираха в професионалния футбол.

Така „Марица“ изпраща 2023-та година с доза горчивина, но перспективата пред представителния тим е добра. Винаги в клуба нещата са се случвали по трудния начин и с много труд и усилия. Очевидно ще бъде така и през следващата 2024-та година, която носи със себе си надеждата за по-добро представяне, по-спокойно съществуване и в крайна сметка за по-светло бъдеще на тази емблематична институция, дала толкова много звезди на футболния небосклон.

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.