Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Разни / август 20, 2023

Нургюл – новата Царица на шахa

Най-голямата новина от Световната купа за жени беше написана от международен майстор до преди старта на Световната купа в Баку и вече гросмайстор Нургюл Салимова, на 20 години, от България. Оценката е на Жужа Полгар – една от триото унгарски сестри, спечелили си световна слава в безкомпромисния свят на шахмата.

Световната шампионка от 1996 до 1999 година, станала гросмайстор през 1991-а, отбеляза още: „Внимание, тя вече си осигури място в турнира на претендентките“. Всички суперлативи за Салимова са напълно заслужени. Извоюва си ги сама с представянето на Световната купа в Баку, където от вчера спори за титлата с Александра Горячкина, която през 2020-а се изправи и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи пред китайката Цзю Вънцзюн. В първата партия срещу любимата си шахматистка Нуртюл завърши реми с черните фигури, а по-късно днес двете отново застават една срещу друга на дъската.

Догодина в Канада осем шахматистки ще решат коя ще оспорва нейната корона. Сред тях и нашата Нургюл.

Вълнение

„Изключително съм развълнувана и не мога да повярвам какво се случи“, бяха първите думи на Салимова за официалния YouTube канал на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) след успеха й над Ана Музичук (Украйна) в полуфинала.

С блестящите партии в Баку и отстраняването на шест съпернички талантливата Нургюл постави няколко рекорда, отбелязва Women’s Chess Coverage. Българката стана първият международен майстор, който ще участва в турнира на претендентите от 28 години насам, а също така е шахматистката с най-нисък рейтинг (2409), която достига финал след Анна Ушунина (2452).

„Дори само полуфиналът бе голям успех за мен. Както казах и в началото, не дойдох с толкова високи очаквания. Сега не мога да повярвам какво се случи. Просто искам да се прибера в стаята си и да отпразнувам с родителите си“, призна още 20-годишната българка, чиито родители следят как се справя талантливата им дъщеря от дома в Крепча – селото в област Търговище, в което и до днес живее Нургюл. Тук й харесват природата и спокойствието, а също така близостта до семейството, към което е силно привързана.

Тя е и голямата гордост на местните. Обичат я като свое дете, защото пораснала пред очите им. И се гордеят с нея не само защото прославя името на родното си място, което доскоро беше най-известно със скалния манастир от времето на Симеон Велики, а защото е душа човек. Като умна, тиха и добра я описва и кметът Бахри Алиев. „И сега е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца – да се разхожда и играе, нейната страст е шахматът“, каза още Алиев пред БТА около полуфиналните битки и фурора, който Нургюл направи в Баку.

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.