Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Футбол / август 17, 2022

Знаете ли че …

Първенството на А-групата, сезон 1984/85, е съставено от 16 отбора. По традиция се играе „всеки срещу всеки на разменено гостуване“. При победа се дават 2 точки, за равенство 1, но в случаите, когато резултатът е 0:0, не се начисляват точки. Отборите заели последните две места отпадат в Б-група. Първенството е оспорвано, обаче както винаги тогава, за последните 10-15 години, битката за титлата се води между софийските грандове Левски и ЦСКА, притеснявани от време на време от пловдивския титан Ботев (тогава с името Тракия).
Шампион за 1985 става Левски София с 40 точки, следвани от ЦСКА с 36 точки и ФК Тракия (Ботев Плд) с 33 точки. Нашият отбор има най-доброто нападение и най-добрата защита в групата – реализирали сме 68 гола и сме допуснали само 32 гола. Атанас Пашев и Антим Пехливанов се нареждат на 2-ро и 3-то място при голмайсторите съответно с 17 и 16 гола.
Поради грандиозния скандал по време на финала за Купата (Купа на НРБ) – футболисти на Левски и ЦСКА се бият на терена и след мача в съблекалните – двата гранда от София са наказани с изваждане от класирането на „А“ РФГ точно кръг преди края на първенството. Активът им в мачовете до онзи момент е зачетен, като за последния кръг са им присъдени служебни загуби с 0:3. Това облагодетелства отборите на Дунав и Берое, които с начислените служебни 2 точки се спасяват от изпадане. С политическо решение на Секретариата на ЦК на БКП двата държавни отбора са разформировани, но по-късно решението е смекчено и двата клуба са върнати в „А“ РФГ под нови имена. Футболната секция на ДФС Левски-Спартак е преименувана на ФК Витоша, а ЦСКА „Септемврийско знаме“ вече се наричат ФК Средец (в последствие ЦФКА Средец). Титлата за 1985 е присъдена на ФК Тракия (Пловдив).
През 1990 година БФС отмени решението от 1985 г. и върна тогавашната титла на Левски София.

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.