Изображенията са със запазени авторски права, свържете се с нас, ако желаете да получите права за използването им. +359 (0) 896 71 19 12

Close
Футбол / юни 18, 2022

ПРОФ. ИНГОРОКВА: ТОДОР НЕДЕЛЕВ ПАК ЩЕ ИГРАЕ ФУТБОЛ НА ВИСОКО НИВО.

Проф. Шота Ингороква, който оперира Тодор Неделев след автобусната катастрофа преди седмица, даде интервю пред „24 часа“. Специалистът разказва, че при постъпването си в болницата капитанът на Ботев наистина е бил с опасност за живота, но след операцията перспективите са изключително оптимистични. Проф. Ингороква е убеден, че Неделев отново ще играе футбол на високо равнище.

Ето какво сподели грузинският хирург пред „24 часа“:

„Първо трябва да подчертая, че от подобен инцидент не е застрахован никой. Било футболист, национал или който и да е. След катастрофата д-р Бисер Бочев и хората от грузинската федерация са действали много бързо и веднага са успели да организират пристигането на пациента в болницата, в нашата клиника. Най-важното е, че не е изгубено ценно време – Неделев е докаран максимално навреме. Диагностицирахме веднага и стана ясно, че е необходима операция. В никакъв случай не трябваше да се бавим. Той беше с тежка черепно-мозъчна травма.

Неделев имаше импресивно счупване на черепа, придружено от хематом. Това обаче беше на повърхността. След като черепът беше счупен, ние нямахме представа преди изследванията какви биха могли да бъдат пораженията вътре във връзка с травмите и особено с кръвоизливите.

Състоянието му беше много тежко. Имаше фрактура на черепа, амнезия и така нататък. Но след операцията и няколко дни възстановяване състоянието на пациента е много стабилно. На практика той няма никакъв дефицит, казано на медицински език. Най-важното беше, че мозъчната операция беше така планирана, че той да няма проблеми след това.

Това беше много тежка травма и при постъпването му в клиниката имаше опасност за живота. Искам задължително да отбележа, че лекарят на вашия национален отбор по футбол – д-р Бочев, се е включил там много оперативно. През цялото време той ни помагаше, превеждаше. Както и от грузинската федерация направиха всичко възможно, за да бъде избегнат фаталният изход. Всички се бяха включили в процеса и затова пациентът беше много бързо опериран, което даде в крайна сметка положителен резултат. Решаващото в цялата ситуация беше, че тези действия бяха извършени много своевременно. На другия ден след операцията Неделев беше подложен на интезивна терапия, след това на възстановяваща. И така до днес, когато вече е изписан от болницата. Сега ще се настани за няколко дни в хотел, след което ще бъде транспортиран в България. Трябва да подчертая, че операцията му беше планирана така, че след определен период на възстановяване той отново да може да играе футбол. Така планирахме и постоперационните процеси. Това беше основната и най-важната ни цел.

В момента пациентът няма никакви негативни последствия конкретно от тази травма. Аз практикувах в Инсбрук, Австрия, в университетската болница там. Имам богат опит с подобни пациенти. В Грузия с Неделев ние буквално направихме абсолютно същото по отношение на възстановяване на счупването и кръвоизлива. Аз гледам с голям оптимизъм на неговото оздравяване и възстановяване. Смятам, че след известно време той няма да има проблеми със завръщането си в професионалния футбол.

Наистина съм изненадан от бързото му възстановяване, защото подобни тежки наранявания изискват по-дълга във времето терапия. Защото това не беше само счупване на черепа, но беше и мозъчна травма. Най-важното беше, че неврологичният статус на пациента беше в норма. В следващите няколко дни той прогресираше очевидно. Радвам се, че успях да помогна на вашия футболист. Смятам, че скоро той ще се завърне на терена. Не искам обаче да правя конкретни прогнози. Това зависи от възстановяването, няма как да се каже сега „толкова месеца ще са нужни“. Най-важното е следоперационният процес да върви стабилно, както беше досега. Първата ни цел ще бъде раните да зараснат добре.

В момента Неделев е в доста стабилно състояние. Има рискове както при всяка черепно-мозъчна операция, свързани с повишеното налягане при издигането на самолета. Затова ще бъде транспортиран с медицински самолет. Най-важното за пациента са две неща – възможно най-бързо да бъде доставен и да няма никакви проблеми.“

Добавете вашия коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.